Sunt moștenitorul unui participant la FPAP BCR, ce trebuie să fac pentru a încasa banii?
În cazul unui deces, moștenitorilor participantului decedat li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia. Fiecare moștenitor poate opta pentru:
- cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii
- Plata cotei-părți cuvenite,fie prin plată unică, fie in plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalități, indiferent dacă beneficiarul are sau nu calitatea de participant
Eliminarea impozitului pe contribuții la încasarea banilor de pensie
Conform Codului Fiscal în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2024, contribuțiile la pensia administrată privat Pilon 2 nu mai sunt incluse în baza de calcul a impozitului pe venitul din pensii, la plata sumelor acumulate în conturile individuale de pensie privată. Impozitul se aplică doar câștigurilor nete rezultate în urma investirii acelor contribuții de către administratorii fondurilor de pensii private, din care se deduce același plafon neimpozabil care, începând cu 1 octombrie 2024, este de 3.000 lei (până la data de 30 Septembrie 2024, plafonul neimpozabil a fost de 2000 lei).
Astfel, participanții / beneficiarii care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și vor încasa banii de pensie privată vor beneficia de noile prevederi ale Codului Fiscal, privind eliminarea contributiilor nete din baza de calcul a venitului impozabil din pensii, prevăzută de modificarea Codului Fiscal.
Pentru a solicita plata contravalorii cotei-părţi cuvenite din activul personal net în caz de deces al participantului la Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, în calitate de moştenitor al acestuia, te rugăm să completezi și să semnezi această cerere de plată pe care să o trimiți în original, prin poștă la sediul BCR Pensii (Bucureşti, Sectorul 6, Şoseaua Orhideelor, Nr. 15D, The Bridge, Camerele E2.01, E2.02, E2.03, E2.04, E2.05, A-S1-D7) însoțită de documentele menţionate pe pagina a 2-a a cererii, la sectiunea B.3. - Documente necesare.
În cazul moștenitorilor minori:
- pentru moștenitorul minor care are peste 14 ani, cererea se va completa și semna de către reprezentantul legal (mandatarul/părintele/tutorele/curatorul beneficiarului/altă persoană care exercită aceste drepturi și obligații potrivit legii); de asemenea, va semna și mostenitorul minor;
- pentru moștenitorul minor care nu are vârsta de 14 ani împlinită, cererea se va completa și semna de către reprezentantul legal (mandatarul/părintele/tutorele/curatorul beneficiarului/altă persoană care exercită aceste drepturi și obligații potrivit legii).
Trebuie să mai știi că activul personal net existent în contul participantului decedat trebuie să fie menționat la capitolul "Bunuri mobile" în cadrul masei succesorale din certificatul de moștenitor.
În cazul în care există mai mulți moștenitori care solicită plata cotei-părți cuvenite, copia verificată și certificată pentru conformitate cu originalul de către BCR Pensii sau copia legalizată a certificatului de deces și a certificatului de moștenitor/legatar, certificatului de moștenitor suplimentar, actului de partaj voluntar după caz, sau hotărârii judecătorești definitive, din care să rezulte calitatea de moștenitor/legatar și cota-parte cuvenită din activul personal net al participantului decedat, după caz, pot fi transmise într-un singur exemplar pentru toți moștenitorii.