Pensiile ocupaționale Pilon IV

O pensie suplimentară ce-ți poate asigura un trai confortabil și la pensionare

Pensiile ocupaționale Pilon IV

O pensie suplimentară ce-ți poate asigura un trai confortabil și la pensionare

Ce sunt pensiile ocupaționale?

Pensia ocupațională (Pilonul IV) este o pensie suplimentară, care te poate ajuta să-ți acoperi nevoile și dorințele la vârsta pensionării. Concret, angajatorul tău pune deoparte o sumă de bani într-un cont dedicat ție, pe parcursul derularii activităţii tale în compania respectivă, în plus față de veniturile salariale normale.

Practic, Pilonul IV este o schemă de pensii în care compania  poate stabili cuantumuri diferențiate de contribuție pentru angajatii săi, pe criterii de: 

  • vechime,
  • funcție deținută
  • drepturi salariale.

Pensiile ocupaționale au beneficii majore atât pentru angajați, care au posiblitatea să acumuleze mai mulți bani pentru pensie, cât și pentru angajatori, care câștiga un mod unic și inovativ de retenție al salariaților.

Pilonul IV vine în completarea celor trei piloni de pensii din România:

  • Pilonul I - pensia publică de la stat;
  • Pilonul II - pensia obligatorie administrată privat;
  • Pilonul III - pensia facultativă administrată privat.

Beneficii

Un venit în plus
la vârsta pensionării

 

Protecție*, tu fiind proprietarul sumelor acumulate

 

Posibilitatea de a acumula și mai mulți bani la pensie, dacă alegi să contribui și tu, din resursele tale*

 

Flexibilitate**

ai o plajă mai largă pentru valoarea contribuției lunare  

 

Randamente competitive*** și o politică prudențială de plasare a activelor, cu scopul de a-ți proteja economiile.

De asemenea, un alt avantaj îl poate reprezenta garanția sumelor acumulate, care este opțională și se poate negocia între angajatorul tău și administrator.

*După expirarea perioadei de vesting de maxim 3 ani, dacă este stabilită o astfel de clauză.

**Contribuția proprie a unui participant la pensia ocupațională poate fi de maximum 33% din venitul brut al angajatului, fără a depăşi, împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea, 50% din venitul său net lunar.

***Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.

Contribuții

Contribuția la fondul de pensii ocupaționale este efectuată de către angajatorul tău, în plus față de salariul pe care îl încasezi lunar.

Ai și tu posibilitatea să contribui din resursele tale proprii, dar numai după ce expiră perioada de vesting (dacă este stabilită o astfel de clauză).

Important de știut! Contributia proprie a unui participant la pensia ocupatională poate fi de maximum 33% din venitul brut al angajatului, fără a depăşi, împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea, 50% din venitul său net lunar.

Clauza de vesting

Este clauza prevăzută în schema de pensii ocupaționale care presupune că angajații devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu condiția ca raportul în baza căruia au fost plătite respectivele contribuții de către angajator să fie încă în vigoare.

În situatia în care angajatul încetează raporturile de muncă cu angajatorul în perioada activă de vesting, contribuțiile plătite de către angajator se întorc în companie. În cazul în care acest lucru are loc după expirarea perioadei de vesting, angajatul are dreptul de a menține sumele în acest fond până la momentul deschiderii dreptului la pensie conform legii sau de a-și transfera sumele acumulate într-un fond pe pensii facultative (Pilonul III).

Cum încasezi pensia?

1

Cu pensia ocupațională te poți bucura de un venit suplimentar odată ce te pensionezi pentru limita de vârstă.

2

Poți accesa banii și în eventualitatea unui eveniment nedorit în care intervine o invaliditate. Iar în cazul unui eveniment nefericit, banii acumulați în contul de pensie ocupațională nu se pierd, ci le vor reveni moștenitorilor, în condițiile legii.

3

Până la emiterea legii privind plata pensiilor, poți încasa banii sub formă de plată unică sau eșalonat, în rate egale de cel puțin 500 de lei, pe o perioadă de maximum 5 ani. În oricare dintre opțiunile de plată menționate mai sus, sumele plătite vor fi impozitate în conformitate cu legislația în vigoare la momentul plății.

Cum investim?

Încrederea este esențială în orice relație de durată. De aceea, vrem să te informăm mereu cât mai clar și mai transparent despre cum avem grijă de banii tăi. De la prima contribuție și până la încasarea pensiei.

De aceea, este bine să știi că, în ceea ce privește pensiile ocupaționale, politica de investiții este propusă de către administratorul fondului, iar compania aderă la această politică. Te asigurăm ca principalul nostru scop este să-ți protejăm și chiar să îți sporim economiile pentru pensie. Iar randamentul* pe care îl obținem arată cât sunt de profitabile investițiile pe care le facem cu banii tăi de pensie ocupațională.

IMPORTANT

Atunci când analizezi performanța fondului tău de pensie, este bine să ții cont de faptul că pensiile private sunt produse de economisire pe termen lung.

Pe termen scurt, de la o lună la alta, s-ar putea să observi fluctuații - fie o creștere, fie o scădere a sumelor nete acumulate. Acest lucru nu trebuie să te ingrijoreze. Fluctuațiile piețelor financiare sunt un lucru normal. Este important ca rezultatele sa fie pozitive pe termen lung și îți recomandăm să monitorizezi rezultatele actuale în comparație cu valorile din urmă cu cel puțin 5 ani. 

*Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție pentru realizările viitoare.

Întrebări frecvente