Pensia administrată privat pentru angajat

Ai un venit suplimentar la pensie, iar timpul zboară în favoarea ta!

Unde crezi că vei fi peste 20, 30 sau chiar 40 de ani? Și cum crezi că va arăta lumea în care vom trăi? Vei avea copii sau chiar nepoți, vei călători, vei ieși în continuare cu prietenii?

Oare o să-ți atingi toate obiectivele pe care ți le propui acum? Sau mai lași câteva pentru mai târziu, când o să ai mai mult timp? Dar oare atunci o să poți face tot ce ți-ai propus? Mult timp liber pentru călătorii sună bine, însă, din păcate, sistemul public al pensiilor de stat (Pilonul 1) ar putea să nu fie suficient. Știi și tu, probabil, că numărul pensionarilor este în continuă creștere, în timp ce angajații care susțin acești pensionari sunt din ce în ce mai puțini, iar pensia de la stat poate să nu îți ajungă.

Așa că alege Fondul de Pensii Administrat Privat BCR (Pilonul II), care este gândit pentru a-ți ușura trecerea de la salariu la pensie și pentru a-ți asigura un viitor cât mai confortabil financiar. În caz contrar, dacă ești eligibil, vei fi repartizat obligatoriu către un fond de pensii administrat privat.

Fondul de Pensii Administrat Privat BCR

Cu Fondul de Pensii Administrat Privat BCR vei beneficia de o pensie privată distinctă de cea furnizată de sistemul public, care nu te costă nimic suplimentar contribuțiilor individuale de asigurări sociale datorate. Contribuția ta este virată lunar în contul tău individual și tu ești proprietarul activului personal acumulat.

Contribuția se stabilește prin Lege și se calculează ca procent din salariul brut, fiind o parte din contribuția individuală de asigurări sociale.

Ce este bine să știi despre pensia administrată privat:

  • Este obligatorie pentru orice persoană în vârstă de până la 35 de ani care sunt angajate și/sau virează CAS-ul (contribuție asigurări sociale) către stat și opțională pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani.
  • Dacă nu îți alegi singur Fondul de pensii în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vei fi repartizat în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente in piață. Și este păcat să nu decizi tu asupra banilor tăi, pentru că și banii pentru pensia Pilon 2 tot banii tăi sunt!
  • Nu poți participa concomitent la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.
  • Poți alege oricând să te transferi de la un fond de pensii administrat privat la altul, în funcție de preferințele tale personale și de încrederea pe care ți-o inspiră respectivul fond.

La plata pensiei beneficiezi de garanția contribuțiilor nete (reprezentată de suma contribuțiilor brute la fondul de pensii administrat privat minus comisioanele legale și, eventual, penalitățile de transfer).

Ca participant, poți fi întotdeauna la curent cu situația contului tău individual, pe website-ul oficial www.pensiibcr.ro  și vei primi anual informații despre activul personal, numărul de unități de fond sau valoarea unității de fond, prin scrisoarea de informare anuală.

Timpul zboară pentru fiecare dintre noi și niciodată nu este prea devreme să te preocupi de viitorul tău. De fapt, cu cât incepi mai devreme, cu atât îți cresc șansele de a te bucura de o viață bună și la pensie.

Așa că alege Fondul de Pensii Administrat Privat BCR și fii sigur că timpul trece cu folos, iar banii tăi sunt folosiți înțelept și în beneficiul tău!

Beneficii

Alege pensia administrată privat și ai de câștigat:

  • Protecție pentru viitorul tău. Ai o pensie privată suplimentară față de pensia din sistemul public, deci la momentul retragerii tale din activitate vei avea un venit în plus. Mai mult decât atât, nu ai costuri suplimentare, căci o parte din contribuția individuală de asigurări sociale datorată este redirecționată automat spre contul tău individual.
  • Garanție: Ai garanția contribuțiilor nete, reprezentate de suma contribuțiilor brute minus comisioanele legale și, eventual, penalitățile de transfer.
  • Grijă pentru ai tăi: în cazul unui eveniment nefericit, moștenitorii tăi vor primi sumele acumulate în cont, în condițiile Legii.
  • Informare: vei fi mereu pus la curent cu situația activului tău personal, prin informări periodice, conform legislației în vigoare. În plus, accesând accesând serviciul 24 Pensie poți vizualiza mereu situația contribuțiilor tale.

Contribuții

Tu nu vei plăti nimic suplimentar. Angajatorul tău virează contribuția individuală de asigurări sociate (CAS) de 10,5% din salariul brut către stat, iar instituția de evidență (CNPP, Casele de Pensii Sectoriale) transferă o parte din aceasta (în 2016 de 5,1%) în contul tău individual deschis la fondul de pensii administrat privat la care participi.

Tranzacții

E bine să ştii că pensia ta administrată privat este protejată.

Contul tău individual nu poate face obiectul unei executări silite, nu poate fi cesionat, gajat sau folosit în alte scopuri.

Atunci când vei ajunge la împlinirea vârstei de pensionare, poți solicita deschiderea dreptului la pensia privată. Dacă activul net personal acumulat nu va fi suficient pentru obținerea unei pensii private, vei primi suma cuvenită ca o plata unică, conform legislației în vigoare. În situația pensionării în caz de invaliditate, pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității, vei primi sumele acumulate în contul tău, conform legislației în vigoare.

Totodată, în cazul decesului participantului, moștenitorii acestuia vor primi sumele acumulate în contul participantului, conform legislației în vigoare.

Comisioane

Comisionul de administrare este constituit din:

  • 2,5% din contribuțiile brute plătite lunar - acest comision se aplică înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond și de investirea acestora;
  • 0,05% pe lună din activul net total al Fondului rezultat după investire.

Ȋn situatia în care vei dori să te transferi la alt administrator mai devreme de 2 ani de la aderarea la fond, vei avea de plătit o penalitate de transfer de 5% din valoarea activului personal.

Vei găsi informații detaliate cu privire la aceasta, precum și la comisioane aplicabile, în Prospectul Fondului de Pensii Administrat Privat BCR.

Cum devii participant

1

Îți iei actul de identitate

2

Vii la cea mai apropiată unitate BCR 

3

Completezi și semnezi actul de aderare

4

Poți activa aici contul 24Pensie. Nu ai costuri suplimentare cu acest serviciu și urmărești în timp real evoluția pensiei tale facultative 

Asigură-te ca timpul trece în favoarea ta iar în viitor vei putea face tot ce ți-ai propus! Lasă-ne datele tale, iar un coleg te va contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie. Astfel, faci primul pas pentru un viitor așa cum îți dorești.

Aplică aici