Fondul de Pensii Administrat Privat BCR

Ai un venit suplimentar la pensie, iar timpul zboară în favoarea ta!

Unde crezi că vei fi peste 20, 30 sau chiar 40 de ani? Și cum crezi că va arăta lumea în care vom trăi? Vei avea copii sau chiar nepoți, vei călători, vei ieși în continuare cu prietenii?

Oare o să-ți atingi toate obiectivele pe care ți le propui acum? Sau mai lași câteva pentru mai târziu, când o să ai mai mult timp? Dar oare atunci o să poți face tot ce ți-ai propus? Mult timp liber pentru călătorii sună bine, însă, din păcate, sistemul public al pensiilor de stat (Pilonul 1) ar putea să nu fie suficient. Știi și tu, probabil, că numărul pensionarilor este în continuă creștere, în timp ce angajații care susțin acești pensionari sunt din ce în ce mai puțini, iar pensia de la stat poate să nu îți ajungă.

Așa că alege Fondul de Pensii Administrat Privat BCR (Pilonul II), care este gândit pentru a-ți ușura trecerea de la salariu la pensie și pentru a-ți asigura un viitor cât mai confortabil financiar. În caz contrar, dacă ești eligibil, vei fi repartizat obligatoriu către un fond de pensii administrat privat.

Informații utile

Cu Fondul de Pensii Administrat Privat BCR vei beneficia de o pensie privată distinctă de cea furnizată de sistemul public, care nu te costă nimic suplimentar contribuțiilor individuale de asigurări sociale datorate. Contribuția ta este virată lunar în contul tău individual și tu ești proprietarul activului personal acumulat.

Contribuția se stabilește prin Lege și se calculează ca procent din salariul brut, fiind o parte din contribuția individuală de asigurări sociale.

Ce este bine să știi despre pensia administrată privat:

  • Este obligatorie pentru orice persoană în vârstă de până la 35 de ani care este angajata și/sau virează CAS-ul (contribuție asigurări sociale) către stat și opțională pentru persoanele care au între 35 și 45 de ani*. 
  • Dacă nu îți alegi singur Fondul de pensii administrat privat în termen de 4 luni de la prima angajare, atunci vei fi repartizat în mod aleatoriu către unul dintre fondurile existente in piață. Și este păcat să nu decizi tu asupra banilor tăi, pentru că și banii pentru pensia Pilon II tot banii tăi sunt!
  • Poți contribui la pensia administrată privat chiar dacă ești angajat în domenii cum ar fi construcțiile, agricultura, industria alimentară și IT*, dacă îți exprimi această opțiune în scris față de angajator.
  • Nu poți participa concomitent la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur.
  • Poți alege oricând să îți transferi activul acumulat de la un fond de pensii administrat privat la altul, în funcție de preferințele tale personale. În acest caz, informează-te cu privire la eventualele penalități de transfer din prospectul schemei de pensii, disponibil pe site-ul administratorului fondului respectiv

Ca participant, poți fi întotdeauna la curent cu sumele acumulate în contului tău individual de pensie privată făcându-ți gratuit un cont online 24 Pensie ori direct în George – opțiunea de Pensii Private**.

Timpul zboară pentru fiecare dintre noi și niciodată nu este prea devreme să te preocupi de viitorul tău. De fapt, cu cât începi mai devreme, cu atât îți cresc șansele de a te bucura de o viață bună și la pensie.

Așa că alege Fondul de Pensii Administrat Privat BCR și fii sigur că timpul trece cu folos, iar banii tăi sunt folosiți înțelept și în beneficiul tău!

*Excepție fac persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, care desfășoară activități în sectorul construcții, în agricultură, în industria alimentară și în activitatea de creare de programe pe calculator, și care se încadrează în condițiile prevăzute la art.60 pct2, art.  60 pct. 5 și art. 60 pct. 7 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, si pentru care sunt prevăzute excepții de la plata contribuțiilor prevăzute la art 30 alin (1) din Legea 411/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, până la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu excepția situațiilor în care persoanele respective își exprimă opțiunea de a contribui la pensia administrată privat (conform art. 1383 si art. 1384 din Codul Fiscal).

**Opțiune suplimentară gratuită pentru participanții BCR Pensii care sunt și clienți BCR utilizatori ai platformei George.

Beneficii

Alege pensia administrată privat și ai de câștigat:

1. Sumele acumulate în contul individual de pensie Pilon II sunt proprietatea ta!

Aceste sume:

  • NU pot fi executate silit,
  • NU pot fi cesionate,
  • NU pot fi gajate sau folosite în alte scopuri așa cum se poate întâmpla cu sumele din depozite și conturi curente sau alte proprietăți pe care le ai.

 

2. Banii din Pilonul II de pensie se moștenesc.

În cazul unui eveniment nefericit, sumele strânse în contul individual Pilonul II NU se pierd. Acestea vor intra în posesia moștenitorilor tăi, în condițiile Legii. Astfel, cei dragi vor putea fi protejați financiar.

 

3. Banii sunt investiți pentru a le crește valoarea în timp

Spre deosebire de alte modalități de economisire (depozitele clasice, cont curent, etc.) banii din Pilonul II nu sunt doar păstrați / blocați într-un cont, ei sunt investiți cu scopul de a obține profit* și a le crește valoarea în timp.

Pentru a-ți proteja cât mai bine economiile și viitorul, la BCR Pensii cea mai mare parte a banilor este investită în active cu risc mediu sau scăzut, cum ar fi titluri de stat și obligațiuni.

 

4. Ai garanția contribuțiilor plătite.

Suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor plătite, diminuate cu comisioanele legale.

 

5. Poți avea un venit în plus la pensionare

Și economisești fără costuri suplimentare pentru tine. O parte din contribuția individuală de asigurări sociale datorată (în prezent 4,75% este redirecționată automat spre contul tău individual de pensie privată. Astfel, chiar dacă nu reușești să economisești alte sume de-a lungul vieții active, vei putea beneficia de un venit suplimentar la pensionare.

 

6. Știi la orice oră ce se întâmplă cu banii tăi de pensie privată prin contul online 24 Pensie și George. 

Contul online 24 Pensie îți oferă oricând acces la informații despre:

  • suma acumulată în contul tău individual de pensie privată
  • istoricul contribuțiilor tale
  • rezultatele investiționale* ale fondului tău de pensie
  • cea mai recenta scrisoare de informare anuală

De asemenea, prin scrisoarea de informare anuală vei primi în fiecare an informații despre activul personal, numărul de unități de fond și valoarea unității de fond.

Suplimentar, participanții BCR Pensii care sunt și clienți BCR – utilizatori ai platfomei George – pot vizualiza informații despre pensia lor privată direct în George, alături de produsele și serviciile lor bancare de la BCR.

*Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare

Contribuții

Tu nu vei plăti nimic suplimentar. Angajatorul tău virează contribuția individuală de asigurări sociale (CAS) de 25% din salariul brut către stat, iar instituția de evidență (CNPP, Casele de Pensii Sectoriale) transferă o parte din aceasta (în prezent de 4,75%) în contul tău individual deschis la fondul de pensii administrat privat la care participi.

Tranzacții

E bine să ştii că pensia ta administrată privat este protejată.

Contul tău individual nu poate face obiectul unei executări silite, nu poate fi cesionat, gajat sau folosit în alte scopuri.

Atunci când vei ajunge la împlinirea vârstei de pensionare sau în caz de invaliditate, poți solicita deschiderea dreptului la pensia privată. Dacă activul net personal acumulat nu va fi suficient pentru obținerea unei pensii private, vei primi suma cuvenită, în functie de optiunea ta în calitate de participant /beneficiar, fie ca o plată unică, fie eșalonat, în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani, conform legislației în vigoare. Totodată, în cazul unui eveniment nefericit, banii acumulați în contul tău individual de pensie privata nu se pierd, ci le vor reveni moștenitorilor.

Comisioane

Comisionul de administrare al FPAP BCR prevăzut de prospectul schemei de pensii este constituit din:

  • un comision de maxim 0,07% pe lună* din activul total al fondului de pensii administrat privat, calculat în funcție de rata de rentabilitate a fondului și de rata inflației

* Comisionul va fi 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei;  0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.

Ȋn situația în care vei dori să te transferi la alt administrator mai devreme de 2 ani de la aderarea la fond, vei avea de plătit o penalitate de transfer de 5% din valoarea activului personal.

Vei găsi informații detaliate cu privire la aceasta, precum și la comisioanele aplicabile, în Prospectul Fondului de Pensii Administrat Privat BCR.

Cum devii participant

E simplu să îți faci pensia administrată privat de la BCR Pensii 

Digital, din aplicația George

Intri în George și aplici direct acolo. 100% online, simplu, rapid și inteligent*

O poți face de acasă sau de oriunde ai acces la Internet, de luni până duminica, în intervalul 08.00 – 22.30, iar pentru aceasta trebuie să ai la îndemână actul de identitate (vei primi un apel video din partea unui agent de marketing autorizat, apel posibil doar în cadrul acestui interval).


* Opțiune valabilă doar pentru utilizatorii platformei George

În unitățile BCR

Alternativ, poți veni cu actul de identitate în orice unitate BCR. Acolo poți aplica direct în George ori poți semna documentația în format fizic, în ambele cazuri fiind asistat de un agent de marketing autorizat.

Programează-te în orice unitate BCR în doar câțiva pași simpli. Apasă aici sau accesează secțiunea "Programări" din aplicația George. Selectează subiectul întâlnirii "Pensie Privată" din partea de jos a paginii de programări și ești gata. Agentul nostru BCR te așteaptă. 

Fă o programare

Sau, dacă preferi, lasă-ne datele tale de contact, iar un coleg te va contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie. Astfel, faci primul pas pentru un viitor așa cum îți dorești.

Completează datele tale aici

Cum încasezi pensia?

Poți lua banii acumulati la pensia administrată privat Pilon II odată ce te pensionezi pentru pensia de la stat la limita de vârstă.

De asemenea, banii se pot retrage și în cazul unei invalidități, iar în cazul unui eveniment nefericit, banii acumulați în contul tău individual de pensie privată nu se pierd, ci le vor reveni moștenitorilor.

Până la emiterea legii de plată a pensiei, plata se face, in functie de optiunea ta in calitate de participant /beneficiar, fie sub forma unei plăți unice, fie eșalonat, în tranșe egale de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani. În ambele cazuri, sumele încasate vor fi impozitate  în condițiile legii în vigoare de la momentul plății.

Dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.

Eliminarea  impozitului pe contribuții la încasarea banilor de pensie

Conform Codului Fiscal în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2024, contribuțiile la pensia administrată privat Pilon 2 nu mai sunt incluse în baza de calcul a impozitului pe venitul din pensii, la plata sumelor acumulate în conturile individuale de pensie privată. Impozitul se aplică doar câștigurilor nete rezultate în urma investirii acelor contribuții de către administratorii fondurilor de pensii private, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei.

Astfel, participanții care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și vor încasa banii de pensie privată vor beneficia de noile prevederi ale Codului Fiscal,  privind  eliminarea contributiilor nete din baza de calcul a venitului impozabil din pensii, prevăzută de modificarea Codului Fiscal.

În cazul în care dorești să încasezi acum sumele acumulate în contul tău de pensie administrată privat, te rugăm să completezi cererea de mai jos, pe care trebuie să ne-o transmiți împreună cu documentele necesare, în forma menționată în cuprinsul cererii, la adresa BCR Pensii din Șoseaua Orhideelor nr. 15D, Clădirea The Bridge Camerele E2.01, E2.02, E2.03, E2.04, E2.05, A-S1-D7, Sector 6, București.

Cum investim?

Încrederea este esențială în orice relație de durată. De aceea, vrem să te informăm mereu cât mai clar și mai transparent despre cum avem grijă de banii tăi. De la prima contribuție și până la încasarea pensiei!

Pe piață există fonduri de pensii cu risc mediu (și o politică prudențială de plasare a activelor) și fonduri de pensii cu risc ridicat. Fondul de Pensii Administrat Privat BCR (Pilon II) este un fond cu grad de risc mediu.

Aceasta înseamnă că, din dorința de a-ți proteja cât mai bine economiile și viitorul, cea mai mare parte a banilor este investită în titluri de stat, adică active cu risc relativ mediu sau scăzut. Celelalte clase de active în care investim sunt acțiunile, obligațiunile corporative, fonduri de investiții și mărfuri. Aici poți vedea structura lunară a investițiilor FPAP BCR.

Principalul nostru scop este să-ți protejăm și chiar să îți sporim economiile pentru pensie. Iar randamentul pe care îl obținem arată cât sunt de profitabile investițiile pe care le facem cu banii strânși de la tine și de la ceilalți participanți.Principalul nostru scop este să-ți protejăm și chiar să îți sporim economiile pentru pensie.

Aici poți consulta oricând randamentul net* al fondului tău de pensie Pilon II (adică rata de rentabilitate după scăderea comisionului de administrare). Important!

Atunci când analizezi performanța fondului tău de pensie, este bine să ții cont de faptul că pensiile private sunt produse de economisire pe termen lung.

Pe termen scurt, de la o lună la alta, s-ar putea să observi o creștere foarte mică sau chiar o scădere a a sumelor nete acumulate. Acest lucru nu trebuie să te ingrijoreze. Fluctuațiile piețelor financiare sunt un lucru normal. Este important ca rezultatele sa fie pozitive pe termen lung și îți recomandăm să monitorizezi rezultatele actuale în comparație cu valorile din urmă cu cel puțin 5 ani. 

* Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție pentru realizările viitoare.

Întrebări frecvente