Pensia facultativă BCR PLUS (Pilon III)

Planifică-ți din timp viitorul și economisește pentru un trai confortabil și la pensie.

  • Un venit în plus garantat
  • Protecție financiară
  • Avantaje fiscale
  • Randamente competitive

Știai că venitul tău scade cu peste 60%* după pensionare? 

Din fericire, există o soluție simplă, eficientă și prietenoasă cu timpul tău, ce te ajută să fii pregătit pentru viitor: Pensia Facultativă BCR PLUS! Cu ajutorul ei poți să acumulezi mai mulți bani, deci vei avea mai multe motive de bucurie după vârsta de 60 de ani.

*Conform studiului de țară pentru România privind evoluția pensiilor, întocmit de Comisia Europeană în 2021 („Romania - Country fiche on pension projections prepared for the Economic Policy Committee”), se estimează că în anul 2050 pensia publică Pilon I va reprezenta, în medie, 36% din ultimul venit salarial. Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS este administrat de BCR Pensii, S.A.F.P.P. S.A., telefon 021 9503

**Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare

Beneficii

BCR PLUS este o pensie garantată, indiferent de evoluția piețelor financiare. Vei primi cel puțin suma contribuțiilor nete minus comisioanele de administrare, în condițiile prospectului FPF BCR PLUS, disponibil pe www.pensiibcr.ro. Sunt garantate și sumele transferate la BCR PLUS de la un alt fond de pensii facultative (garanția nu este valabilă în cazul transferului de la BCR PLUS către un alt fond).

Poți solicita aderarea la BCR PLUS 100% online, prin George, în condițiile Prospectului. Semnezi electronic actul de aderare, de oriunde și fără drumuri inutile și îți poți asigura o viață confortabilă peste ani. 

Primești informații complete online: cu opțiunea de Pensii Private din George* și contul online gratuit 24 Pensie** știi mereu ce face pensia ta privată.

Poți opta să primești scrisoarea de informare anuală de la BCR Pensii exclusiv prin mijloace electronice, completând formularul disponibil la acest link: https://www.24pensie.ro/informare-anuala/ 

Ai avantaje fiscale. Sumele aferente contribuțiilor la pensia facultativă sunt scutite de la plata impozitului pe venitul din salarii de 10%, în limita a 400 de euro pe an (circa 162 lei / lună). Pentru a te asigura că beneficiezi de aceste avantaje fiscale, fă plata contribuției prin angajatorul tău. Astfel, conform Codului Fiscal în vigoare, îți va fi mai simplu să economisești niște bani pe care altfel i-ai fi plătit ca și impozit. 

Ai protecție financiară atât pentru tine (vei putea încasa banii după împlinirea vârstei de 60 de ani, în condițiile legii, deci ești protejat de cumpărături impulsive, sau în cazul în care beneficiezi de pensie de invaliditate), cât și pentru cei dragi (în cazul unui eveniment nefericit, banii le revin moștenitorilor, în condițiile legii.

Ai randamente competitive, dar și o politică prudentă de investiții, pentru ca economiile tale să fie protejate. Este bine să știi însă că performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.

 

*Opțiunea de vizualizare a informațiilor despre pensia privată in George este valabilă doar pentru participanții la fondurile de pensii private administrate de BCR Pensii care sunt utilizatori ai platformei George. 

**Opțiunea de vizualizare a informațiilor despre pensia privată în 24 Pensie este valabilă pentru toți participanții FPF BCR PLUS

Contribuții

Care e valoarea contribuției?

Contribuția poate varia în funcție de venitul tău. În cazul în care ești la început de carieră și veniturile tale sunt mai mici, poți contribui cu minim 35 de lei pe lună. Asta poate fi echivalentul unei pizza comandate acasă sau a unui bilet la cinema.

Pe măsură ce veniturile tale cresc, poți crește contribuția cu până la maxim 15% din venitul tău salarial lunar brut sau asimilat acestuia.

Cum plătești?

Contribuția poate fi platită:

  • din resursele tale financiare
  • din resursele angajatorului tău, dacă acesta decide să îți ofere beneficiul unei pensii facultative
  • poate fi împărțită între tine și angajatorul tău, conform înțelegerii între părți.

În toate cele trei cazuri de mai sus, plata contribuției poate fi făcută prin intermediul angajatorului tău. Dacă alegi să efectuezi plata contribuției prin intermediul angajatorului tău, este necesar să îi trimiți angajatorului tău o copie a actului individual de aderare. În acest caz, angajatorul tău va fi cel care va vira contribuția în contul fondului de pensii facultative și tot el va calcula și deductibilitatea fiscală care îți revine ție, ca angajat – așa că tu scapi de griji.

Plata contribuției se va efectua lunar în contul colector al Fondului, deschis la banca BRD GSG, cod IBAN RO53BRDE450SV23245054500. Plata poate fi făcută prin transfer bancar sau ordin de plată, după preferință.

Indiferent de metoda aleasă, nu uita să completezi însă Codul Numeric Personal în câmpul dedicat detaliilor plății. Alocarea contribuțiilor se realizează numai în baza lui, ca urmare va trebui să îl scrii cu mare atenție.

Tranzacții

Contribuţia la pensia facultativă poate fi modificată oricȃnd

Contribuția la Fondul de Pensii BCR PLUS este de minim 35 de lei și de maxim 15% din venitul tău salarial brut. Poți opta pentru o valoare a contribuției optimă* din punct de vedere fiscal, de aproximativ 150 lei pe lună. Cu alte cuvinte, poți adapta valoarea contribuției la situația ta financiară. Cu cât contribuția la pensia ta facultativă este mai mare, cu atât vei economisi mai mult pentru pensia ta și te vei bucura de o stabilitate financiară mai mare la pensie.

Contribuţia la pensia facultativă poate fi suspendată sau poate fi reluată oricȃnd

Dacă traversezi o perioadă mai dificilă, poți solicita să suspenzi plata contribuției în orice moment, cu certitudinea că o poți relua oricând. Această decizie nu va afecta activul personal acumulat deja, acesta fiind investit în continuare. În plus, ai opțiunea de a relua oricând plata.

Drept urmare, pentru a relua sau suspenda plata, nu trebuie decât să completezi o cerere de modificare a termenilor contractuali, să o printezi și semnezi, apoi să o trimiți către noi prin e-mail la adresa pensiibcr@bcr.ro, prin fax la 021.232.40.35 sau poștă la adresa Bucureşti, Sectorul 6, Şoseaua Orhideelor, Nr. 15D, The Bridge, Camerele E2.01, E2.02, E2.03, E2.04, E2.05, AS1-D7.

*contribuția ta la pensia facultativă este dedusă din baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii, în limita a 400 euro pe an la data efectuării plății.

Comisioane

Comisionul de administrare este alcătuit dintr-un:

  • un procent de 0.1667% pe luna din activul total al Fondului 

Ȋn situația în care vei dori să te transferi la alt administrator mai devreme de 2 ani de la aderarea la fond, vei avea de plătit o penalitate de transfer de 5% din valoarea activului personal.

Vei găsi informații detaliate cu privire la comisioanele descrise mai sus, precum și la celelalte comisioane aplicabile, în Prospectul Fondului de Pensii Facultative BCR PLUS.

Cum devii participant?

E simplu sa îți faci pensie facultativă BCR PLUS

Digital, din aplicația George

Intri în George și aplici direct acolo. 100% online, simplu, rapid și inteligent*

O poți face de acasă sau de oriunde ai acces la Internet, de luni până duminica, în intervalul 08.00 – 22.30, iar pentru aceasta trebuie să ai la îndemână actul de identitate (vei primi un apel video din partea unui agent de marketing autorizat, apel posibil doar în cadrul acestui interval).

În unitățile BCR

Alternativ, poți veni cu actul de identitate în orice unitate BCR. Acolo poți aplica direct în George ori poți semna documentația în format fizic, în ambele cazuri fiind asistat de un agent de marketing autorizat.

Programează-te în orice unitate BCR în doar câțiva pași simpli. Apasă aici sau accesează secțiunea "Programări" din aplicația George. Selectează subiectul întâlnirii "Pensie Privată" din partea de jos a paginii de programări și ești gata. Expertul nostru BCR te așteaptă. 

Vezi la orice oră sumele acumulate în cont

și evoluția pensiei tale facultative direct din aplicația George* ori în contul tău online gratuit 24 Pensie**. 

 

* Opțiune valabilă doar pentru utilizatorii platformei George

** Opțiune valabilă pentru toți participanții

 

Atenție: dacă nu plătești prima contribuție în următoarele 6 luni de la semnare sau o plătești fără a menționa CNP-ul în detaliile plății, iar aceasta nu poate fi alocată, atunci actul tău de aderare la FPF BCR PLUS va fi anulat.

Informații utile

Ce trebuie să știi despre noua ta pensie facultativă BCR PLUS:

  • După ce semnezi actul individual de aderare la Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS, vei primi un exemplar original al actului individual de aderare și prospectul simplificat al schemei de pensii
  • În cazul în care achiziționezi pensia facultativă BCR PLUS direct în George, vei primi aceste documente prin mesaj în mesageria George și le vei putea descărca direct de acolo.
  • În cazul în care nu faci plata prin angajator, poți seta o plată recurentă (Standing Order) și scapi de grija plății lunare a contributiei (dacă ai George, o poți seta direct de acolo, în cadrul optiunii tale de Pensii Private)
  • După semnare, poți merge la angajator cu o copie a actului de aderare pentru a reține și vira plata contribuției la pensia ta facultativă. Îți recomandăm această variantă în loc de plata individuală, deoarece este cea mai comodă pentru tine: scapi de grija plăților lunare și te bucuri imediat de deducerea fiscală de la plata a impozitului pe venitul din salariu
  • Ai permanent acces la prospectul detaliat pe www.pensiibcr.ro, așa că îl poți accesa ori de câte ori ai nevoie
  • La data menționată în actul individual de aderare ca fiind data plății contribuției la pensia facultativă, este necesar să efectuezi plata contribuției la fond pentru pensia ta facultativă. Atenție, contribuțiile se alocă în baza CNP-ului tău, care trebuie menționat în instrucțiunile de plată.
  • Important: dacă nu plătești prima contribuție în următoarele 6 luni de la semnare sau o plătești fără a menționa CNP-ul în detaliile plății, iar aceasta nu poate fi alocată, atunci actul tău de aderare la FPF BCR PLUS va fi anulat.

Cum încasezi pensia?

Dreptul la pensia facultativă se deschide atunci când:

  • ai împlinit vârsta de 60 de ani
  • ai plătit minimum 90 de contribuții lunare
  • activul tău personal este cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultative minime, stabilită prin normele Autorității de Supraveghere Financiară

Ca excepție de la condițiile de mai sus, poți primi suma strânsă în contul tău dacă ai împlinit vârsta de 60 de ani, dar nu sunt indeplinite celelalte două condiții sau dacă beneficiezi de pensie de invaliditate. Iar în cazul unui eveniment nefericit, banii acumulați în contul tău individual de pensie privată nu se pierd, ci le vor reveni moștenitorilor (beneficiari).

Suma acumulată în contul tău individual ți se va plăti, în functie de opțiunea ta în calitate de participant sau beneficiar, fiesub forma unei plăți unice, fie eșalonat, în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani.

În ambele cazuri, sumele încasate vor fi impozitate în condițiile legii în vigoare de la momentul plății.

Dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.

Eliminarea  impozitului pe contribuții la încasarea banilor de pensie

Conform Codului Fiscal în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2024, contribuțiile la pensia facultativă Pilon 3 nu mai sunt incluse în baza de calcul a impozitului pe venitul din pensii, la plata sumelor acumulate în conturile individuale de pensie privată.

Impozitul se aplică doar câștigurilor nete rezultate în urma investirii acelor contribuții de către administratorii fondurilor de pensii private, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei.

Astfel, participanții care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și vor încasa banii de pensie privată vor beneficia de noile prevederi ale Codului Fiscal,  privind  eliminarea contributiilor nete din baza de calcul a venitului impozabil din pensii, prevăzută de modificarea Codului Fiscal.

În cazul în care dorești să încasezi acum sumele acumulate în contul tău de pensie facultativă, te rugăm să completezi cererea de mai jos, pe care trebuie să ne-o transmiți împreună cu documentele necesare, în forma menționată în cuprinsul cererii, la adresa BCR Pensii din Bucureşti, Sectorul 6, Şoseaua Orhideelor, Nr. 15D, The Bridge, Camerele E2.01, E2.02, E2.03, E2.04, E2.05, A-S1-D7.

Cum investim?

Încrederea este esențială în orice relație de durată. De aceea, vrem să te informăm mereu cât mai clar și mai transparent despre cum avem grijă de banii tăi. De la prima contribuție și până la încasarea pensiei!

Pe piață există fonduri de pensii cu risc mediu (și o politică prudențială de plasare a activelor) și fonduri de pensii cu risc ridicat. Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS (Pilon III) este un fond cu grad de risc mediu.

Aceasta înseamnă că, din dorința de a-ți proteja cât mai bine economiile și viitorul, cea mai mare parte a banilor este investită în titluri de stat, adică active cu risc relativ mediu sau scăzut. Celelalte clase de active în care investim sunt acțiunile, obligațiunile corporative, fonduri de investiții și mărfuri. Aici poți vedea structura lunară a investițiilor BCR PLUS.

Principalul nostru scop este să-ți protejăm și chiar să îți sporim economiile pentru pensie. Iar randamentul pe care îl obținem arată cât sunt de profitabile investițiile pe care le facem cu banii strânși de la tine și de la ceilalți participanți.

Aici poți consulta oricând randamentul net al* fondului tău de pensie Pilon III (adică rata de rentabilitate după scăderea comisionului de administrare).

Important!

Atunci când analizezi performanța fondului tău de pensie, este bine să ții cont de faptul că pensiile private sunt produse de economisire pe termen lung.

Pe termen scurt, de la o lună la alta, s-ar putea să observi o creștere foarte mică sau chiar o scădere a a sumelor nete acumulate. Acest lucru nu trebuie să te ingrijoreze. Fluctuațiile piețelor financiare sunt un lucru normal. Este important ca rezultatele sa fie pozitive pe termen lung și îți recomandăm să monitorizezi rezultatele actuale în comparație cu valorile din urmă cu cel puțin 5 ani. 

*Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție pentru realizările viitoare.

Întrebări frecvente