Pensia facultativă (Pilon III)

Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS

 • Protecție financiară
 • Avantaje fiscale
 • Randamente competitive
 • Flexibilitate și transparență

Dacă mâine te-ai trezi și ai fi la pensie, care ar fi primele tale gânduri? Ai fi liniștit la ideea că ai economisit destul pentru perioada aceasta? Sau te-ar nemulțumi gândul că nu te bazezi decât pe ceea ce oferă statul?

Din fericire, există o soluție simplă, eficientă și prietenoasă cu timpul tău, ce te ajută să fii pregătit pentru viitor: Pensia Facultativă BCR PLUS! Cu ajutorul ei poți să acumulezi mai mulți bani, deci vei avea mai multe motive de bucurie la vârsta pensionării!

Beneficii

 • O pensie garantată: îți garantăm că suma totală cuvenită va reprezenta cel puțin suma contribuțiilor nete minus comisioanele de administrare (în condițile prevăzute în prospectul schemei de pensii FPF BCR PLUS, disponibil pe www.pensiibcr.ro ). Sunt garantate și sumele transferate la BCR PLUS de la un alt fond de pensii facultative (garanția nu  este valabilă în cazul transferului de la BCR PLUS către un alt fond).
 • Protecție: banii tăi sunt proprietatea ta - contribuțiile se alocă în baza CNP-ului tău, care trebuie menționat în instrucțiunile de plată. 
 • Avantaj fiscal: sumele aferente contribuțiilor la pensia facultativă sunt scutite de la plata impozitului pe venitul din salarii de 10%, în limita a 400 de euro pe an. Astfel, conform Codului Fiscal în vigoare, facând plata contribuției prin intermediul angajatorului, este mai simplu să economisești niște bani pe care altfel i-ai fi plătit ca și impozit. 
 • Flexibilitate: poți modifica nivelul contribuției, în funcție de fluctuațiile venitului tău, sau chiar de a înceta plata. Bucuria de a economisi suficient pentru a avea un venit suplimentar, la pensie, care te poate face să zâmbești. 
 • Randamente competitive* și o politică prudențială de plasare a activelor, cu scopul de a-ți proteja economiile. 
 • Puterea informației: primești anual o informare cu privire la activul personal – dacă dorești, poti solicita să primești informații despre contul tău și prin SMS, însă trebuie să te asiguri că avem numărul tău de telefon. În plus, poți accesa on-line contul personal 24 Pensie pentru a fi mereu la curent cu situația economiilor tale. *Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare

*Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare

Contribuții

Care e valoarea contribuției?

Contribuția poate varia în funcție de venitul tău. În cazul în care ești la început de carieră și veniturile tale sunt mai mici, poți contribui cu minim 35 de lei pe lună. Asta poate fi echivalentul unei pizza comandate acasă sau a unui bilet la cinema.

Pe măsură ce veniturile tale cresc, poți crește contribuția cu până la maxim 15% din venitul tău salarial lunar brut sau asimilat acestuia.

Cum plătești?

Contribuția poate fi platită:

 • din resursele tale financiare
 • din resursele angajatorului tău, dacă acesta decide să îți ofere beneficiul unei pensii facultative
 • poate fi împărțită între tine și angajatorul tău, conform înțelegerii între părți.

În toate cele trei cazuri de mai sus, plata contribuției poate fi făcută prin intermediul angajatorului tău. Dacă alegi să efectuezi plata contribuției prin intermediul angajatorului tău, este necesar să îi trimiți angajatorului tău o copie a actului individual de aderare. În acest caz, angajatorul tău va fi cel care va vira contribuția în contul fondului de pensii facultative și tot el va calcula și deductibilitatea fiscală care îți revine ție, ca angajat – așa că tu scapi de griji.

Plata contribuției se va efectua lunar în contul colector al Fondului, deschis la banca BRD GSG, cod IBAN RO53BRDE450SV23245054500. Plata poate fi făcută prin transfer bancar sau ordin de plată, după preferință.

Indiferent de metoda aleasă, nu uita să completezi însă Codul Numeric Personal în câmpul dedicat detaliilor plății. Alocarea contribuțiilor se realizează numai în baza lui, ca urmare va trebui să îl scrii cu mare atenție.

Tranzacții

Contribuţia la pensia facultativă poate fi modificată oricȃnd

Contribuția la Fondul de Pensii BCR PLUS este de minim 35 de lei și de maxim 15% din venitul tău salarial brut. Poți opta pentru o valoare a contribuției optimă* din punct de vedere fiscal, de aproximativ 150 lei pe lună. Cu alte cuvinte, poți adapta valoarea contribuției la situația ta financiară. Cu cât contribuția la pensia ta facultativă este mai mare, cu atât vei economisi mai mult pentru pensia ta și te vei bucura de o stabilitate financiară mai mare la pensie.

Contribuţia la pensia facultativă poate fi suspendată sau poate fi reluată oricȃnd

Dacă traversezi o perioadă mai dificilă, poți solicita să suspenzi plata contribuției în orice moment, cu certitudinea că o poți relua oricând. Această decizie nu va afecta activul personal acumulat deja, acesta fiind investit în continuare. În plus, ai opțiunea de a relua oricând plata.

Drept urmare, pentru a relua sau suspenda plata, nu trebuie decât să completezi o cerere de modificare a termenilor contractuali, să o printezi și semnezi, apoi să o trimiți către noi prin e-mail la adresa pensiibcr@bcr.ro, prin fax la 021.232.40.35 sau poștă la adresa Calea Plevnei nr. 159, Business Garden Bucharest, clădirea A, parter, camera E0-05.3 și etajul 4, camerele: E4-1 - E4-12, sector 6, București.

*contribuția ta la pensia facultativă este dedusă din baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii, în limita a 400 euro pe an la data efectuării plății.

Comisioane

Comisionul de administrare este alcătuit din:

 • procent de 3%, aplicat la contribuţiile brute plătite de către participant, înainte de convertirea acestora în unităţi de fond . Începând cu 1 iunie 2018 comisionul de 3% a fost plafonat la maximum 2 lei, oricât de mare ar fi contribuția
 • un procent de 0.1667% pe luna din activul net total al Fondului 

Ȋn situația în care vei dori să te transferi la alt administrator mai devreme de 2 ani de la aderarea la fond, vei avea de plătit o penalitate de transfer de 5% din valoarea activului personal.

Vei găsi informații detaliate cu privire la comisioanele descrise mai sus, precum și la celelalte comisioane aplicabile, în Prospectul Fondului de Pensii Facultative BCR PLUS.

Cum devii participant?

1

Îți iei actul de identitate.

2

Vii la cea mai apropiată unitate BCR.

3

Completezi și semnezi actul de aderare.

4

Plătești contribuția. 

5

Poți activa aici contul 24Pensie. Nu ai costuri suplimentare cu acest serviciu și urmărești în timp real evoluția pensiei tale facultative.

Fă  primul pas pentru un viitor așa cum îți dorești și pregătește-te pentru ziua de mâine! Lasă-ne datele tale, iar un coleg te va contacta în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie. Astfel, faci primul pas pentru un viitor așa cum îți dorești.

Informații utile

Ce trebuie să știi despre noua ta pensie facultativă BCR PLUS:

 • După ce semnezi actul individual de aderare la Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS, vei primi un exemplar original al actului individual de aderare și prospectul simplificat al schemei de pensii
 • După semnare, poți merge la angajator cu o copie a actului de aderare pentru a reține și vira plata contribuției la pensia ta facultativă. Îți recomandăm această variantă în loc de plata individuală, deoarece este cea mai comodă pentru tine: scapi de grija plăților lunare și te bucuri imediat de deducerea fiscală de la plata a impozitului pe venitul din salariu
 • Ai permanent acces la prospectul detaliat pe www.pensiibcr.ro, așa că îl poți accesa ori de câte ori ai nevoie
 • La data menționată în actul individual de aderare ca fiind data plății contribuției la pensia facultativă, este necesar să efectuezi plata contribuției la fond pentru pensia ta facultative

Cum încasezi pensia?

Dreptul la pensia facultativă se deschide atunci când:

 • ai împlinit vârsta de 60 de ani
 • ai plătit minimum 90 de contribuții lunare
 • activul tău personal este cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultative minime, stabilită prin normele Autorității de Supraveghere Financiară

Ca excepție de la condițiile de mai sus, poți primi suma strânsă în contul tău dacă ai împlinit vârsta de 60 de ani, dar nu sunt indeplinite celelalte două condiții sau dacă beneficiezi de pensie de invaliditate gradul I sau II, când se constată pierderea totală a capacității de muncă.

Suma acumulată în contul tău individual ți se va plăti sub forma unei plăți unice sau eșalonat, în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani.

Opțiunea de a încasa banii cuveniți în plată unică sau eșalonată,  în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani  îți aparține ție, în calitate de participant/beneficiar. În ambele cazuri, sumele încasate vor fi impozitate conform legilor de la data respectivă.

Te rugăm să ne transmiți cererea împreună cu documentele necesare, în original/ copie legalizată, după caz, la adresa BCR Pensii din Calea Plevnei nr. 159, Business Garden Bucharest, clădirea A, parter, camera E0-05.3 și etajul 4, camerele: E4-1 - E4-12, sector 6, București.

Cum investim?

Încrederea este esențială în orice relație de durată. De aceea, vrem să te informăm mereu cât mai clar și mai transparent despre cum avem grijă de banii tăi. De la prima contribuție și până la încasarea pensiei!

Pe piață există fonduri de pensii cu risc mediu (și o politică prudențială de plasare a activelor) și fonduri de pensii cu risc ridicat. Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS (Pilon III) este un fond cu grad de risc mediu.

Aceasta înseamnă că, din dorința de a-ți proteja cât mai bine economiile și viitorul, cea mai mare parte a banilor este investită în titluri de stat, adică active cu risc relativ mediu sau scăzut. Celelalte clase de active în care investim sunt acțiunile, obligațiunile corporative, fonduri de investiții și mărfuri. Aici poți vedea structura lunară a investițiilor BCR PLUS.

Principalul nostru scop este să-ți protejăm și chiar să îți sporim economiile pentru pensie. Iar randamentul pe care îl obținem arată cât sunt de profitabile investițiile pe care le facem cu banii strânși de la tine și de la ceilalți participanți.

Aici poți consulta oricând randamentul net al* fondului tău de pensie Pilon III (adică rata de rentabilitate după scăderea comisionului de administrare).

Important!

Atunci când analizezi performanța fondului tău de pensie, este bine să ții cont de faptul că pensiile private sunt produse de economisire pe termen lung.

Pe termen scurt, de la o lună la alta, s-ar putea să observi o creștere foarte mică sau chiar o scădere a a sumelor nete acumulate. Acest lucru nu trebuie să te ingrijoreze. Fluctuațiile piețelor financiare sunt un lucru normal. Este important ca rezultatele sa fie pozitive pe termen lung și îți recomandăm să monitorizezi rezultatele actuale în comparație cu valorile din urmă cu cel puțin 5 ani. 

*Performanțele anterioare nu reprezintă o garanție pentru realizările viitoare.

Întrebări frecvente