Eliminarea impozitului pe contribuții la încasarea banilor de pensie privată
Ianuarie 2024
Începând cu 1 ianuarie 2024, conform Codului Fiscal în vigoare, contribuțiile la Pilonul 2 (pensia administrată privat) și Pilonul 3 (pensia facultativă) nu mai sunt incluse in baza de calcul a impozitului pe venitul din pensii, la plata sumelor acumulate în conturile individuale de pensie privată.
Astfel, participanții care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și vor încasa banii de pensie privată vor beneficia de noile prevederi ale Codului Fiscal, privind eliminarea contribuțiilor nete din baza de calcul a venitului impozabil din pensii , prevăzută de modificarea Codului Fiscal.
Până la emiterea legii de plată a pensiei, plata se face, în funcție de opțiunea ta în calitate de participant /beneficiar, fie sub forma unei plăți unice, fie eșalonat, în tranșe egale de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani. În ambele cazuri, sumele încasate vor fi impozitate în condițiile legii în vigoare de la momentul plății:
- Conform Codului Fiscal*, partea de câștig din pensii care depășeste 2.000 lei sunt impozitate. De exemplu, în cazul unui venit din pensie privată de 11.000 lei pentru care contribuțiile nete acumulate reprezintă 9.000 lei și câștigul din pensie reprezintă diferența de 2.000 lei, nu se plătește impozit. În cazul în care pentru un venit de 11.000 lei contribuțiile nete acumulate reprezintă 8.500 lei iar câștigul din pensie reprezintă diferența de 2500 lei, pentru acest câștig din pensie de 2.500 lei, se impozitează cu 10% doar cei 500 lei care depășesc plafonul neimpozabil
- În cazul în care participanții care au activul acumulat mai mare de 2.000 lei optează pentru varianta de plată eșalonată, impozitarea se aplică separat pentru fiecare tranșă lunară.
- Fiecare tranșă lunară este compusă dintr-o cota parte de contribuții nete și o cotă parte de câștig. De exemplu, în cazul plății eșalonate, o tranșă lunară care conține o cotă de câștig mai mică decât 2000 lei nu se impozitează, chiar dacă valoarea totală a tranșei este peste nivelul de 2000 lei, ca urmare a impactului cotei de contribuții nete.
În situația descrisă la exemplul plății unice, în cazul în care participantul decide ca plata activului total de 11.000 lei (contribuții nete 8.500 lei și câștig acumulat = 2.500 lei) să fie realizată în două tranșe lunare, atunci pentru fiecare din cele 2 luni tranșa de plată va fi în total de 5.500 lei, compusă din: 4.250 lei cota de contribuții nete acumulate+ 1.250 lei cota de câștig. Prin urmare, valoarea cotei de câștig aferentă fiecărei tranșe va fi de 1250 lei, inferioară limitei neimpozabile de 2000 lei și deci impozitul va fi zero. Participantul va avea de încasat 5500 lei/ lună, din care se vor scădea comisioanele bancare sau taxele poștale.
- Participanții/beneficiarii pot fi scutiți de la plata impozitului, indiferent de nivelul venitului din pensii față de plafonul de 2.000 lei menționat, conform prevederilor Codului Fiscal, dacă dețin și prezintă un certificat de încadrare în grad de handicap, grav sau accentuat, eliberat de comisiile teritoriale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
* Legea 227/2015 - Cod Fiscal, cu modificările și completările ulterioare - Art. 100 si Art.1011 - venitul impozabil (din pensii) este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil (de 2.000 lei).
BCR Pensii, S.A.F.P.P. S.A. administrează Fondul de Pensii Administrat Privat BCR (Pilonul 2) și Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS (Pilonul 3), website www.pensiibcr.ro, telefon 021 9503.