Modificări legislative importante privind impozitarea pensiilor private Pilon 2 și Pilon 3

 Noiembrie 2022

 

Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuțiile la pensiile private Pilon 2 și Pilon 3 nu vor mai fi impozitate la plata sumelor acumulate în conturile de pensie privată. Impozitul se va aplica doar câștigurilor nete rezultate în urma investirii acelor contribuții de către administratorii fondurilor de pensii private, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei, și, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Ce înseamnă acest lucru?

Practic nu se vor mai impozita contribuțiile acumulate de-a lungul timpului în fondurile de pensii Pilon 2 și Pilon 3 și pentru care, în unele cazuri, participanții au plătit deja impozit (impozitul pe venitul din care se realizează economisirea pentru pensia privată, adică venituri de natură salarială ori asimilate acestora).

Mai exact, impozitul se va aplica doar pentru câștigul adus de sumele economisite în fondurile de pensii private, nu și pentru sumele efective ce au fost economisite pentru pensie, așa cum se întâmplă în prezent.

Ce opțiuni au participanții?

Cei care doresc să își retragă banii de pensie, în condițiile legii, o pot face sub forma unei plăți unice sau eșalonat, în tranșe egale, în cuantum de minim 500 lei, pe o durată de maxim 5 ani.

În prezent, în ambele cazuri, sumele cuvenite a fi încasate vor fi impozitate conform legislației  valabile până la 31.12.2023, adică atât pe contribuțiile plătite de participanți, cât și pe câștigurile realizate în urma plasamentelor efectuate de administratorii fondurilor de pensii private care administrează banii participanților. Momentan, plata drepturilor de pensie privată în formă eșalonată poate aduce beneficii fiscale prin aplicarea plafoanelor netaxabile din punct de vedere CASS și impozit pe venit pentru fiecare rată lunară încasată (adică acel plafon neimpozabil de 2.000 lei / lună).

Participanții care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și depun cerere pentru a încasa banii de pensie privată după 1 ianuarie 2024 vor beneficia de noile prevederi ale Codului Fiscal, profitând astfel de scutirea de impozit pe contribuții prevăzută de modificarea Codului Fiscal.

BCR Pensii, S,A.F.P.P. S.A. administrează Fondul de Pensii Administrat Privat BCR (Pilonul 2) și Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS (Pilonul 3), website www.pensiibcr.ro , telefon 021 9503.