Ce este bine să știi despre pensia ta facultativă?

  1. Este un instrument care te ajută să acumulezi până la momentul pensionării un venit în plus
  2. Sumele economisite sunt proprietatea ta, contribuțiile fiind alocate în baza CNP-ului tău (care trebuie menționat de fiecare dată în instrucțiunile de plată a contribuției).
  3. Conform prevederilor fiscale actuale, contribuția ta la pensia facultativă este dedusă din baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii, în limita a 400 euro pe an, la data efectuării plății. Astfel, statul îți oferă șansa de a economisi niște bani pe care altfel i-ai fi plătit ca și impozit.
  4. Poți modifica oricand nivelul contributiei tale, în funcție de fluctuațiile venitului tău, între pragul minim (stabilit de fiecare fond de pensii facultative în parte) și cel maxim de 15% din venitul tău brut (prag stabilit prin lege pentru contribuția totală angajat și angajator). Poți chiar să încetezi plata, dacă traversezi un moment mai dificil din punct de vedere financiar, și apoi sa o reiei.
  5. În functie de apetitul tau pentru risc, poți alege între fonduri de pensii cu risc mediu (și o politică prudențială de plasare a activelor) și între fonduri de pensii cu risc ridicat (dar care îți pot aduce și randamente mai atractive). Este bine să știi însă că performanțele anterioare ale unui fond de pensii facultative nu reprezintă o garanție pentru realizările viitoare. Accesând site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara vei putea urmari oricând rezultatele investiționale ale fondurilor de pensii facultative existente în piață.
  6. Poți alege oricând să te transferi de la un fond de pensii facultative la altul. Înainte să o faci, citește însă cu atenție prospectul fondului respectiv și studiază eventualele comisioane și penalități de transfer.
  7. Și angajatorul poate contribui la pensia ta facultativă, sub forma acordării unui beneficiu extra – salarial. De exemplu, pe lângă plata unui abonament la sala de sport și tichetele de masa, compania îți poate oferi lunar o sumă de bani (ce poate varia de la o firmă la alta) care să se verse în contul tău individual de pensie facultativă. În momentul în care părăsești compania respectivă, aceasta va înceta plățile lunare către contul tău individual de pensie facultativă, dar sumele acumulate până atunci în cont rămân în proprietatea ta.