Ce taxe și comisioane trebuie să suport din suma cuvenită?

Comisionul de administrare al FPAP BCR prevăzut de prospectul schemei de pensii este constituit din:

  • Un comision de maxim 0,07% pe lună* din activul total al fondului de pensii administrat privat, calculat în funcție de rata de rentabilitate a fondului și de rata inflației.

* Comisionul va fi 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei;  0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.

 

Penalităţi de transfer:

  • 5% din activul personal net, perceput numai dacă transferul la un alt fond are loc în primii 2 ani de la data aderării / repartizării aleatorii la fond.

Poți consulta oricând taxele și comisioanele în Prospectul schemei de pensii, disponibil aici.

 

Impozit:

  • Conform Codului Fiscal*, veniturile din pensii ce depășesc 2.000 lei sunt impozitate. De exemplu, în cazul unui venit din pensie de 2.000 lei, nu se plătește impozit. În cazul unui venit din pensie de 2.500 lei, se impozitează cu 10% doar 500 lei;

(Legea 227/2015 - Cod Fiscal, cu modificările și completările ulterioare - Art. 100 si Art.1011 -  venitul impozabil (din pensii) este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil (de 2.000 lei) 

În cazul în care participanții care au activul acumulat mai mare de 2.000 lei optează pentru varianta de plată eșalonată, impozitarea se aplică separat pentru fiecare tranșă lunară.  De exemplu, în cazul plății eșalonate, o tranșă lunară care nu depășeste 2.000 lei nu se impozitează.

Participanții/beneficiarii pot fi scutiți de la plata impozitului, indiferent de nivelul venitului din pensii față de plafonul de 2.000 lei menționat, conform prevederilor Codului Fiscal, dacă dețin și prezintă un certificat de încadrare în grad de handicap, grav sau accentuat, eliberat de comisiile teritoriale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

 

Eliminarea  impozitului pe contribuții la încasarea banilor de pensie

Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuțiile la pensia administrată privat Pilon 2 nu mai sunt sunt incluse în baza de calcul a impozitului pe venitul din pensii, la plata sumelor acumulate în conturile individuale de pensie privată. Impozitul se aplică doar câștigurilor nete rezultate în urma investirii acelor contribuții de către administratorii fondurilor de pensii private, din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei.

Astfel, participanții care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege și vor încasa banii de pensie privată vor beneficia de noile prevederi ale Codului Fiscal,  privind  eliminarea contributiilor nete din baza de calcul a venitului impozabil din pensii, prevăzută de modificarea Codului Fiscal.

Taxe și comisioanele de transfer:

  • transferul bancar va fi comisionat cu aproximativ 4 lei, în funcție de valoarea transferată și banca la care este deschis contul;
  • mandatul poștal va fi comisionat cu sume cuprinse între 7 lei și maxim 20 lei + 1% din suma transferată, în funcție de valoarea sumei transferate. Pentru mai multe detalii despre comisioanele poştale, vă rugăm să accesați site-ul www.posta-romana.ro.