Pensia facultativă

Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS este soluția potrivită pentru tine și pentru angajații tăi!

 • Avantaje fiscale importante
 • Motivarea salariaților

Pensia facultativă este un beneficiu extrasalarial pentru angajații tăi, cu impact maxim asupra viitorului lor.

 • Cu pensia facultativă BCR PLUS tu îți motivezi și fidelizezi salariații, în timp ce te bucuri de avantajele deductibilității fiscale*.
 • Pentru companie, contribuțiile la pensia facultativă a angajaților sunt mai avantajoase* și mai puțin costisitoare decât alte beneficii financiare clasice, cum ar fi, de exemplu, o mărire de salariu.
 • Totul se face cu minim de efort din partea ta.

Pentru salariații tăi, pensia facultativă înseamnă recunoaștere, grijă pentru viitorul lor și posibilitatea unui trai mai bun la pensionare.

Cum funcționează

Pilonul III de pensii facultative îți oferă posibilitatea să contribui la pensia salariaților:

 • Poți contribui doar tu la pensia lor
 • Pot și ei să contribuie, suplimentar față de sumele pe care le oferi tu (varianta recomandată, deoarece așa pot acumula mai mult pentru pensionare).

Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS este un fond de pensii cu grad de risc mediu. Astfel incât, pentru a proteja cât mai bine economiile și viitorul participanților, portofoliul de investiții este diversificat, cea mai mare parte a banilor fiind investită în active cu risc mediu sau scăzut.

*Conform prevederilor fiscale actuale, contribuţia ta, ca angajator, la pensia facultativă a salariaților tăi, este scutită de la plata contribuţiilor sociale obligatorii în limita a 400 de euro pe an per angajat şi integral deductibilă la calculul impozitului pe profit, indiferent de sumă.

Schimbă în bine viitorul companiei și al angajaților tăi cu Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS!

Beneficii

 • Soluție competitivă și responsabilă de motivare și fidelizare a angajaților, care vor aprecia cu siguranță grija ta pentru viitorul lor
 • Metodă simplă și rapid de implementat: plata contribuției se face printr-un singur ordin de plată pentru toți angajații, împreună cu lista de viramente conținând informațiile de plată detaliate ale angajaților. Contribuția poate fi reținută și virată odată cu plata contribuțiilor la asigurările sociale.
 • Avantaje fiscale: compania economisește taxe suplimentare pe care le-ar fi plătit oferind o mărire de salariu. Astfel, pentru o contribuție în limita a 400 eur/an per angajat, compania beneficiază atât de deducerea de la calculul impozitului pe profit, cât și de scutirea de la plata contribuției asiguratorii pentru munca aferentă salariilor.

Contribuții

Angajații tăi care au semnat un act individual de aderare la Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS trebuie să îți pună la dispoziție o copie a acestuia, tu urmând să virezi lunar contribuția înscrisă în actul individual de aderare, în baza unui singur ordin de plată pentru toți angajații tăi. Simplu, eficient și fără timp irosit. Astfel, vei completa o singură listă de viramente, conform acestui model.

Vei transmite apoi lista de viramente, semnată și ștampilată, către BCR PENSII,  prin e-mail la adresa pensiibcr@bcr.ro, fax la 021.232.40.35 sau poștă la adresa Calea Plevnei nr. 159, Business Garden Bucharest, clădirea A, parter, camera E0-05.3 și etajul 4, camerele: E4-1 - E4-12,  sector 6, București.

Plata contribuției se va efectua lunar în contul colector deschis la banca BRD GSG, cod IBAN: RO53BRDE450SV23245054500.

Tranzacții

Contribuţia la pensia facultativă poate fi majorată oricând!

Contribuția minimă la Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS este de 35 de lei lunar, sau poți opta să le acorzi angajaților tăi o contribuție optimă din punct de vedere fiscal* de aproximativ 150 lei pe lună. Cu alte cuvinte, poți adapta valoarea contribuției la situația financiară a companiei, oricând, precum și la nevoile acesteia de motivare, fidelizare sau retenție a angajaților.

Cu cât contribuția la pensia facultativă a angajaților tăi este mai mare, cu atât vor economisi mai mult pentru pensia lor și se vor bucura de stabilitate financiară la pensie. Contribuția totală a angajatului și a angajatorului nu poate fi mai mare de 15% din salariul lunar brut al angajatului.

Totodată, plata contribuţiei la pensia facultativă poate fi încetată oricând.

Dacă cumva traversezi o perioadă mai dificilă și compania ta nu mai poate acorda acest beneficiu, poți alege să suspenzi contribuția în orice moment, cu certitudinea că o poți relua oricând. Această decizie nu va afecta activele angajaților, acestea fiind investite în continuare. În plus, angajații tăi au opțiunea de a relua plata și de a contribui singuri la Fond.

În cazul în care unul dintre angajați pleacă, tu vei opri plata contribuției, iar banii economisiți vor rămâne ai angajatului, conform Legii.

Drept urmare, pentru a relua sau suspenda plata pentru angajații tăi, trebuie doar să ne informezi cu privire la modificarea solicitată, printr-o cerere pe care ne-o poți trimite prin e-mail la adresa pensiibcr@bcr.ro, prin fax la 021.232.40.35 sau prin poștă la adresa Calea Victoriei nr. 15, etaj 3, podium, aripa sud - sud est, sector 3, București.

* Contribuția ta, ca angajator,  este o soluţie deductibilă fiscal, astfel:

 • Poți deduce integral sumele la calculul de impozit pe profit (cu excepția companiilor încadrate din punct de vedere fiscal ca și microîntreprinderi);
 • Nu intră în sfera contribuției sociale asiguratorii, în limita unei contribuții de până la 400 euro/an/angajat ( economisești taxele suplimentare pe care le-ai fi plătit oferind, de exemplu, o mărire de salariu)

Comisioane

Comisionul de administrare este alcătuit din:

 • Un procent de 3%, aplicat la contribuţiile brute plătite de către participant, înainte de convertirea acestora în unităţi de fond. Începând cu 1 iunie 2018 comisionul de 3% a fost plafonat la MAXIMUM 2 lei, oricât de mare ar fi contribuția
 • Un procent de 0.1667% pe luna din activul net total al Fondului

În situația în care angajatul va dori să se transfere la alt administrator mai devreme de 2 ani de la aderarea la fond, va avea de plătit o penalitate de transfer de 5% din valoarea activului personal.

Află informații detaliate cu privire la comisioanele descrise mai sus, precum și la celelalte comisioane aplicabile, în Prospectul Fondului de Pensii Facultative BCR PLUS.

Cum devin angajații tăi participanți?

Singurul act pe care îl vor avea de completat angajaţii tăi este actul de aderare. Apoi este necesar ca aceştia să-ţi transmită o copie a actului de aderare semnat pentru efectuarea plăţiilor și ulterior va trebui să plătești prima contribuție la data înscrisă pe actul de aderare.

Ulterior, vei efectua plata lunar, pentru toţi angajații tăi, la data înscrisă în actul de aderare.

Doar atât, iar angajaţii tăi se vor putea bucura de o bătrâneţe mai liniştită. În plus, aceștia pot contribui şi ei la pensia facultativă, din resursele financiare proprii, alături de companie.

Întrebări frecvente